0

Je libo hummus, raw nebo bio víno?

IMG_3557

To všechno a ještě mnohem víc nabídl v sobotu 20. srpna již 4. ročník Natura festivalu, který se konal poprvé v GASKu. Jde o akci, prezentující výrobce přírodních produktů, kteří nepoužívají žádnou chemii a vracejí se k čisté, původní produkci, šetrné k přírodě a ověřené staletími. Přestavilo se tu 13 biovinařů včetně Vinných sklepů Kutná Hora, dvě vinařství prezentovala vína z Francie a Itálie. Kolem dvanácti firem pak nabízelo pochutiny různého druhu od francouzských a lokálních sýrů a francouzských sušených klobásek s neuvěřitelnými náplněmi (modrý plísňový sýr, ořechy, pepř ad.) přes cizrnový hummus až po lehké studené občerstvení v podobě třeba rustikální bagetky s dýňovým pestem nebo švýcarského chlebíčka s olivovou tapenádou. Nechyběly raw pokrmy, tedy nevařená, syrová jídla, například raw ovesná kaše nebo raw kuličky z datlí, mandlí, chia semínka, macy a raw kakaa. Znalý návštěvník si tu musel připadat jako v ráji… Současný moderní trend zdravých a vyvážených jídel, většinou vegetariánských, veganských, bio a zároveň zčásti bezlepkových, se zdá být v našem regionu Srdce Čech jako zjevení, ale jsou tu výjimky, které dávají naději, například restaurace Klíček z Poděbrad, která otevřela svoji pobočku v Kolíně. Její jídelní lístek je skutečně trendy…

IMG_3536 IMG_3541

-dan-

Fotografie autorka 

Leave a reply