V sobotu 21. března nebylo v Kutné Hoře nutno plynně hovořit francouzsky, ačkoliv tu proběhly oslavy Mezinárodního dne frankofonie. Na zahradě domu ve Štietkově ulici, kde se už loni začaly konat farmářské trhy, mluvili všichni obsluhující hezky česky, a přesto se tu vznášelo kouzlo Francie. Vůně grilovaných husích jatýrek se zeleninou se mísila s vůní sýrového raclette z pěti druhů francouzských sýrů, zněly tu šansony Edith Piaf, chuťové pohárky vnímavých návštěvníků hladily tóny vín jako například Cellier Des Dauphins, Marselan Rare, Le Foussian, šampaňského Maitre-Geoffroy Carte Rouge Brut, koňaku Remy Martin Coeur de Cognac nebo Pernodu Absinth, sladkou tečku tvořily Crême Brulèe nebo Mini Tart Tatin s limetovou espumou. Kdo dává přednost míchaným nápojům, mohl ochutnat třeba Mente Poire z hruškovice, máty, limetkového a pomerančového džusu nebo Bon Voyage z šampaňského Maitre-Geoffroy a Cassisu neboli likéru z černého rybízu. Kdo chtěl ochutnat pravé foie gras, mohl si je koupit domů stejně jako levandulová mýdla.
Kutná Hora se tímto připomenutím kulturních hodnot a jazyka Francie poprvé připojila k mnoha českým městům, která Mezinárodní den frankofonie každoročně slaví.
Francouzské dobroty předznamenaly novou farmářskou sezonu, která v zahradě domu ve Štietkově ulici začne v květnu, až budou mít farmáři co nabízet čerstvého z vlastní produkce.
-dan-
Fotografie Antonín Vodička
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.