Když jsem před 4 lety náhle onemocněla diabetem I. typu, můj život se ve vteřině změnil. Přišla celá řada doporučení, omezení, pomůcky, jako je inzulínové pero a glukometr, nehledě na nepříjemné hypoglykémie, stav, kdy hladina krevního cukru klesne pod svou přijatelnou úroveň. Vše bylo tak direktivní: inzulín, snídaně, desátá, inzulín, oběd, svačinka, inzulín, večeře, inzulín, 2. večeře… Pak jsem si řekla dost, zkusím dělat věci trošku jinak.
Když se nyní poohlédnu zpět, usmívám se, protože ona čtyřletá cesta se tu nyní úročí. Díky všem pozitivním změnám, ke kterým jsem si došla prostřednictvím toho, že jsem se naučila naslouchat sobě samé, došlo k útlumu destruktivní činnosti vůči mým beta buňkám, buňkám zodpovědným za výrobu inzulínu.
Glykovaný hemoglobin, dlouhodobý ukazatel diabetické kompenzace, se po celou dobu točí kolem hodnoty 3,8 %, dávky aplikovaného inzulínu se s každým dalším měsícem snižují. Rovněž i tolik nepříjemné hypoglykémie jsou dávno zapomenuty. Jedním z pomocníků, o kterého se po celou dobu opírám, je tzv. glykemický index. Pojďme si nyní společně vysvětlit, oč se vlastně jedná: je to údaj, popisující, do jaké míry daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru. Tato teorie staví na velmi jednoduchém základu, který je založen na srovnávání rozdílných reakcí těla v rámci glykémie, hladiny krevního cukru, po konzumaci téhož množství sacharidů. Laicky řečeno, sacharidy, které za den sníme, ovlivňují hladinu krevního cukru. Pokud bychom celý den fungovali pouze na bagetách, Coca-Cole, hranolcích
a sladkostech, výhradně sacharidových potravinách s vysokým glykemickým indexem, o množství transmastných kyselin raději nemluvě, jak by vlastně naše tělo vůbec reagovalo? Hladina krevního cukru je kontrolována inzulínem, hormonem, kterého si můžeme představit jako vrátného s klíčkem. Otevírá buňky, lačnící po glukóze, krevním cukru. Pokud sníme sacharidovou potravinu, hladina krevního cukru stoupá, pankreas dostane příkaz seshora, aby do krve uvolnil inzulín. Dochází k regulaci krevního cukru. Potraviny s nižším glykemickým indexem zvyšují hladinu krevního cukru pozvolna, tělo má tedy dostatek času, aby zareagovalo správně. Naopak bageta a CocaCola, potraviny s vysokým glykemickým indexem, tělo nešetří, protože cukr do krve přechází rychle a ve vysoké dávce. Pankreas pak potřebuje zareagovat okamžitě, protože stav dlouhodobě zvýšené hladiny krevního cukrunení pro tělo stavem optimálním. V dlouhodobém horizontu pak organismu ubližuje, škodí. Ač je naše tělo velmi moudré, nikdy neví, kolik sacharidů vlastně hodláme přijmout. Tak se může stát, že to s inzulínem jednoduše přežene. Toho je najednou přespříliš, zapracuje a hladinu krevního cukru sníží nebezpečně nízko. Cítíme tak malátnost, únavu, třesou se nám ruce. Diabetikové tento stav velmi dobře znají, jedná se o tzv. hypoglykémii. Posléze získává žezlo glukagon, hormon, jenž je antagonistou inzulínu, to znamená, hladinu krevního cukru naopak zvyšuje. Jedná se o obranný mechanismus těla. Pokud však tělo vysokou hladinu krevního cukru reguluje dnes a denně, to vše se pak brzy odráží na naší životní energii, stejně tak zdravotním stavu.… Špatně sestavený jídelníček s přemírou nevhodných potravin je, mimo jiné, jednou z cestiček k diabetu II. typu, kardiovaskulárním chorobám, permanentnímu pocitu únavy, rychlému stárnutí buněk a samozřejmě mnoha dalším civilizačním chorobám. Naopak jídelníček, poskládaný z potravin s nižším glykemickým indexem, udrží naše tělo déle bdělé a plné sil. A to už zcela jistě za malý experiment stojí.
Hodnota glykemického indexu versus jednotlivé druhy potravin
Na tabulce níže bych ráda demonstrovala, jak nám některé potraviny mohou být lékem a jak nám naopak některé
z nich mohou zvyšovat hladinu krevního cukru rychleji, než je zdrávo. Číselné hodnoty v této tabulce jsem sesbírala z nejrůznějších zdravotních publikací, kniha od knihy se v glykemickém indexu často liší, proto jsem se tu po dobu 4 let dennodenně měřila glukometrem a veškeré výsledné si zapisovala. Tabulka by tedy měla být věrohodná. Navíc, glykemický index je totožný pro všechny bez rozdílu pohlaví, věku, barvy kůže…
Pokud byste se o Glykemickém indexu, a nejen o něm, rádi dozvěděli něco více, neváhejte a obraťte se na velice příjemný, ochotný a zkušený tým ve studiu Nutristyl KH. Mě při mé cestě velice pomohli.
Kontaktovat nás můžete na:
www.nutristylkh.cz
nutristylkh@email.cz
Tel.: 604 298 227
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.