0

Rizoto z pohanky

rizoto-pohanka Ingredience:

400 g pohanky
200 g žampionů, hříbky apod.
1/2 brokolice
ghí nebo kvalitní olej
1 cibule
1 tofu
Solčanka (směs bylinek a soli) nebo Miso
česnek
kmín
muškátový oříšek
majoránka či jiná bylinka

Pohanku propláchneme studenou vodou, poté ji vložíme do vroucí vody se solčankou, zamícháme a přivedeme k varu. Vody by mělo být dvojnásobné množství, než je pohanky (jako když vaříme rýži). V okamžiku, kdy se pohanka začne vařit, stáhneme ji z tepla, přikryjeme a necháme asi dvacet minut dojít. V podstatě se pohanka nevaří, ale jenom spaří, to stačí, aby změkla a zároveň v ní zůstaly všechny významné živiny a látky, zvláště rutin.
V pánvi na tuku nejprve trochu osmahneme jemně nakrájenou cibuli, pak přidáme oloupané houby krájené na stejnoměrné plátky a kmín. Vše opékáme tak dlouho, až se vypeče šťáva z hub a cibule i houby se začnou zabarvovat.
V tu chvíli přidáme nasekaný česnek, tofu na kostičky a drobně pokrájené růžičky brokolice, vše osmahneme a nakonec vložíme směs jemně nasekaných bylinek. Vzápětí stáhneme pánev z tepla a necháme pod poklicí krátce dojít. Smícháme z pohankou a opět necháme prolnout aroma.
Při podávání lehce rizoto z pohanky postrouháme muškátovým oříškem.

Suroviny můžete zakoupit
v obchodě Jasmínek na adrese:

Šultysova ulice,
Kutná Hora
(pěší zóna u Morového sloupu)

Leave a reply