0

Divadelní koštování

11. listopadu přesně v 11 hodin 11 minut se na některých místech v Česku otevíraly láhve se svatomartinským vínem, například v Brně. Tato novodobá tradice mladých, několik týdnů starých vín, vznikla v roce 2005, kdy byla svatomartinská vína poprvé oficiálně uvedena na domácí trh. Její začátek však lze hledat v roce 1995, kdy se někteří čeští vinaři nechali inspirovat celosvětově známou francouzskou tradicí „Beaujolais Nouveau est arrivée“, která představuje mladé beaujolais každý třetí čtvrtek v listopadu již od roku 1951.

Označení svatomartinské víno se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba a některá vína bývala už tou dobou ve sklepě „vyčištěna“, proto bylo zvykem ochutnávat novou úrodu. Blížil se klidný advent spojený s předvánočním půstem. Svatomartinské tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Odtud pochází dnes již tradiční spojení – svatomartinská husa a svatomartinské víno.
V našem regionu „Srdce Čech“ jsme je mohli ochutnat například na Svatomartinských hodech v Kutné Hoře, ale také v Čáslavi 15. listopadu v Dusíkově divadle na velmi půvabném Koštování, kde se hojným zájemcům představila čtyři moravská vinařství – Emil Štohandl z Josefova, Josef Uher z Lanžhota, Dalibor Osička z Velkých Bílovic a Sýkora z Čejkovic.

kost

-dan-
Fotografie Antonín Vodička

Leave a reply